Psikuski „GIBKA RYBKA”

Cena: 9,99 zł

Sugerowana dzienna porcja ciasteczek dla psów o masie ciała: do 8 kg - 9 sztuk przekąsek, w przedziale wagi 8 -15 kg - 15 sztuk, powyżej 15 kg - 27 sztuk.

Wytrawne, kruche, rozpieszczające psie podniebienia ciasteczka z wiodąca nutą tuńczyka. Doskonałe jako nagroda dla psich sportowców i kursantów szkół na czterech łapach. Zawarte w przekąsce białko pochodzi z ryby oraz jajek, węglowodany - z mąk i płatków o dużej zawartości błonnika. Niskokaloryczne a wartościowe, domowej roboty, zawsze świeżo wyjęte z piekarnika.

  • skład konsultowany z ekspertem w dziedzinie psiej dietetyki
  • upieczone wyłącznie z produktów dopuszczonych do spożycia przez człowieka
  • bez konserwantów
  • bez sztucznych barwników
  • pieczone domową metodą w niewielkich partiach
  • energia metaboliczna - 73 kcal/100 g. ciasteczek
  • waga netto - 150 g

Tuńczyk - źródło cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, niacyny, czyli witamin: B3, B12, wapnia i żelaza.

Jajka - pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych uznawane są za najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego. Będąca składnikiem żółtka lecytyna rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiegając przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.

Mąka orkiszowa - jest bogatym rezerwuarem cynku, miedzi oraz selenu, składników, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy oraz odpornościowy. Zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Ceniona jest za zawartość kwasu linolenowego (omega-3).

Mąka żytnia - zawiera sporą ilość alkaloidów, obniżając dzięki temu cholesterol i zapobiegając wielu chorobom serca. Mąka żytnia posiada mniejszą zawartość skrobi od mąki pszennej. Jest za to źródłem dużej ilości cennego błonnika. 

Płatki owsiane - są najcenniejszym źródłem białka spośród wszystkich krajowych produktów zbożowych, posiadają także bogatą kompozycję aminokwasów. Zawierają witaminy: B1, B6, E, selen i magnez.

Cenna dla zdrowia jest ich zawartość błonnika - aż 20 procent to błonnik rozpuszczalny w wodzie, który powleka ściany oraz śluzówkę przewodu pokarmowego, dzięki czemu spowalnia proces przyswajania cukrów, co pozwala uchronić się od cukrzycy i otyłości. Beta-glukan wiąże kwasy tłuszczowe oraz pozbywa się szkodliwych substancji znajdujących się w naszym organizmie. W momencie dotarcia do jelit błonnik usprawnia ich prawidłową pracę, a w samym żołądku wiąże nadmiar wydzielonych kwasów żołądkowych. 

Amarantus - wysokobiałkowy, zawierający wiele jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze szczególnym uwzględnieniem niezwykle wartościowych kwasów GLA, których obecność w znacznym stopniu przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Żródło lizyny i aminokwasów zawierających siarkę (metioniny, cystyny i cysteiny). 10 deko nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez! Największą zaletą lipidów amarantusa jest obecność skwalenu. Działa on jak odtrutka ułatwiająca usuwanie wszelkiego rodzaju ksenobiotyków – substancji wytworzonych w wyniku przemysłowej działalności człowieka i nie występujących wcześniej w przyrodzie. 

Olej rzepakowy - zawiera bardzo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3. W oleju rzepakowym jest idealna, pod względem żywieniowym, proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-6, a omega-3 i wynosi 2:1. Zapewnia to ich najlepsze wykorzystanie i prozdrowotne działanie. W jego składzie znajdziemy też witaminę E, a także sterole, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez częściowe hamowanie jego wchłaniania w jelitach.

Psikuski „GIBKA RYBKA”

Ciasteczka przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu. Czas przydatności przekąsek do spożycia wynosi 30 dni od daty produkcji.