Psikuski „ZDROWE BANANOWE”

Cena: 9,99 zł

Sugerowana dzienna porcja ciasteczek dla psów o masie ciała: do 8 kg - 9 sztuk przekąsek, w przedziale wagi 8 -15 kg - 15 sztuk, powyżej 15 kg - 27 sztuk.

Mocno chrupiące deserowe smakołyki o delikatnie słodkawej nucie uzyskanej wyłącznie z owoców. Bananowo - jabłkowe, razowo - orkiszowe specjały, doskonałe jako przegryzka podczas długiej wędrówki, podróży z czworonogiem, albo zupełnie bez okazji. Wegetariańskie, lekkostrawne, można przegryzać samemu gdy przychodzi ochota na zdrową przekąskę.

  • skład konsultowany z ekspertem w dziedzinie psiej dietetyki
  • upieczone wyłącznie z produktów dopuszczonych do spożycia przez człowieka
  • bez konserwantów
  • bez sztucznych barwników
  • pieczone domową metodą w niewielkich partiach
  • energia metaboliczna - 95 kcal/100 g. ciasteczek
  • waga netto - 150 g

Banany - ich ogromną zaletą jest to, że znakomicie sprawdzają się, jako źródło potasu, niezbędnego do poprawnego funkcjonowania komórek, tkanek oraz organów oraz pozytywnie wpływającego na pracę układu trawiennego. Banany zawierają witaminy i składniki mineralne, które są dla organizmu naturalnym źródłem energii a pektyny w nich zawarte zapobiegają miażdżycy. Owoc bogaty jest także w wapń i magnez. 

Jabłko - owoc lekkostrawny i łatwo przyswajalny przez organizm. Stanowi dobre źródło wzmacniającej odporność witaminy C (4,6 mg na 100g(1)), która jest silnym naturalnym antyoksydantem – usuwa z ciała szkodliwy nadmiar wolnych rodników. Jabłka zawierają ponadto beta-karoten, a także moc witamin z grupy B: tiaminę, ryboflawinę oraz pirydoksynę (to witamina B6). Wspomagają one enzymy między innymi, w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu. 

Mąka orkiszowa - jest bogatym rezerwuarem cynku, miedzi oraz selenu, składników, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy oraz odpornościowy. Zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Ceniona jest za zawartość kwasu linolenowego (omega-3). 

Mąka żytnia - zawiera sporą ilość alkaloidów, obniżając dzięki temu cholesterol i zapobiegając wielu chorobom serca. Mąka żytnia posiada mniejszą zawartość skrobi od mąki pszennej. Jest za to źródłem dużej ilości cennego błonnika. 

Jajka - pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych uznawane są za najdoskonalszy produkt pochodzenia zwierzęcego. Będąca składnikiem żółtka lecytyna rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiegając przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. 

Amarantus - wysokobiałkowy, zawierający wiele jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze szczególnym uwzględnieniem niezwykle wartościowych kwasów GLA, których obecność w znacznym stopniu przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Żródło lizyny i aminokwasów zawierających siarkę (metioniny, cystyny i cysteiny). 10 deko nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez! Największą zaletą lipidów amarantusa jest obecność skwalenu. Działa on jak odtrutka ułatwiająca usuwanie wszelkiego rodzaju ksenobiotyków – substancji wytworzonych w wyniku przemysłowej działalności człowieka i nie występujących wcześniej w przyrodzie. 

Olej rzepakowy - zawiera bardzo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3. W oleju rzepakowym jest idealna, pod względem żywieniowym, proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-6, a omega-3 i wynosi 2:1. Zapewnia to ich najlepsze wykorzystanie i prozdrowotne działanie. W jego składzie znajdziemy też witaminę E, a także sterole, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez częściowe hamowanie jego wchłaniania w jelitach.

Psikuski „CHRUPKA WĄTRÓBKA”

Ciasteczka przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu. Czas przydatności przekąsek do spożycia wynosi 30 dni od daty produkcji.